Binalarda bulunan su deposunun temizliği bina genel bakım ve onarım adı altında en önemli bakım gerektiren bölümlerinden bir tanesidir. Zira su deposundaki su kirliliği insan sağlığı için tehlikeli hastalıklara sebebiyet verebilir. Su en önemli ihtiyaçtır bu yüzden Suyun temizliği insan sağlığı açısından çok önemlidir. Buna istinaden su depoları hem aile sağlığı hem de çevre sağlığı açısından ciddi bir konur. Su deposu temizliği ve dezenfektesi için önce bir firma ile anlaşılır. Temizlik firması ile anlaşmalarda modüler su deposu temizliği şartnamesi bulunur. Bu şartnamede su deposunun nasıl temizleneceği, firmanın hangi belgelere sahip olması gerektiği ve temizlik aşamasından sonra yapılması gereken şeylerin yazıldığı teknik şartnamedir.

Su Deposu Temizlik Şartnamesinde Neler Bulunmalı

Su deposunun temizliği mevzuatına uygun olarak temizlik firması randevu verir. Su deposunun vanası kapatılır hidrofor seviyesine kadar su kullanımı sağlanır.

-Temizlik yapılmadan önce firma tarafından su deposunun havalandırılması ve aydınlatılma işlemi mutlaka yapılır.

-Depodaki suyun tahliyesi için temizlik ekibi temizlik için kullanılacak aletleri iple depoya indirir. İp merdivenle depoya inilir ve su deposundaki kirli suyun tahliyesi rögardan yapılır.

-Temizlik ekibi ekipmanları kaskı, gözlüğünü, emniyet kemerini uygun temizlik kıyafetlerini giyerek ip merdivenle aşağı indirir. Su deposuna inildikten sonra uygun kimyasal çözeltilerle toprak,kum,tortu vs maddelerin temizliği 150 bar basınçlı su ile yapılır ve kirli su kanalizasyonlara tahliye edilir.

-Ardından mekanik temizliğe geçildikten sonra yüzeylere uygun kimyasallar kullanılır ve fırçalarla yüzeyde biriken pas, çamur ve zararlı bakteriler çözülür. Tazyikli su ile güzelce durulama işlemi yapılır. Temizlik bittikten sonra temiz su doldurma işlemi yapılır. Deponun Ph ve klor ölçümleri mutlaka yapılmalıdır.

Su deposunun temizliği mevzuatı

-Temizliğin ardından bilgilendirme formu hazırlanarak bina yetkililerine verilir.

Genel Şartlar

Su deposu temizlik şartnamesi yönetmeliğe uygun olarak hazırlanmıştır. Bu şartnamede yönetmelikte belirttiği üzere yılda 2 defa su deposu temizliğinin yaptırılması zorunludur.

-Ayrıca temizlik sorasında iş sağlığı, iş güvenliği personel giderleri gibi masraflar yüklenici firmaya aittir. Bunun yanı sıra temizlik firmasının halk sağlığı il müdürlüğü tarafından verilen ‘biyosidal ürün belgesi’’ olması zorunludur.

-Yüklenici firmada gerekli olan ISO TSE VE CE gibi belgeler bulunması zorunludur.

-Bu işi yapacak firma konusun uzman ve güvenilir olmalıdır.

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir