Su deposunu nasıl temizlerim? Depomuzu temizlenirken kullandığımız  malzemeler depomuzu gerçekten temizler mi? Bunlar su deposu teknik şartnamesine uygun mu? Su deposu yönetmeliğine uygun mu?” Soruları, elinde amacı ne olursa olsun su deposu olan herkesin aklında olan sorulardır?

Su depoları içme suyu veya başka amaçla depolanan sular iki üç günden fazla bekler ise içindeki mikroorganizmalar bakteri üretmekte ve bu bakteriler ise hastalık virüsleri üreterek sağlığımızı tehlikeye atmaktadır. Peki bunu önlemenin yolu nedir? Sağlık sorunu yaşamak istemiyorsak en önemli işlem temizliktir.

Madem bu kadar önemli;

 Su Deposu Temizliği Nasıl Yapalım?

Su deposunun temizliğinde mikroorganizmaları öldürmekte en etkili yöntem kimyasal dezenfektan maddeleri kullanmaktır. Sağlık Bakanlığının önerdiği kimyasal maddeler genel olarak klor ihtiva eden kimyasal bileşenlerdir. Çünkü klor bazlı kimyasal temizleyiciler doğru oranda hazırlandığında hem mikroorganizmalar ve biyolojik ajanları yok etmede en etkili yöntem ve klor uçucu bir kimyasal olduğu için su depolarında durulamada küçük hatalar veya tam yapılamamasında bile öldürücü olmamasıdır. Ama yine de kullanılan kimyasal maddeler, su deposu teknik şartnamelerde veya su deposu yönetmeliklerinde yazan ürünü ve kullanmamız gereken dozda kullanılmalıdır. Teknik şartnamelerden örnek  verecek olursak “%15′ lik sodyum hipoklorit ile deponun iç cephesi dezenfekte işlemi yapılır.” şeklindedir.

Peki sodyum hipoklorit nedir? Aslında bunu herkes bilmektedir. Çamaşır suyunun etken maddesidir. Sodyum hipoklorit çok güçlü bir kimyasal olmasına rağmen, yarım saat içerisinde hava ile temasa girerek uçar ve sadece artık temizleme özelliği kimyasal su haline gelir. Kullanım yeri ve temizlik gücüne göre seyreltme işlemine tabii tutularak evimizde çamaşır suyu, diş hekimlerinde dezenfektan, su depolarında temizlik maddesi olarak kullanılmakta ve zararlı mikropların öldürülmesinde yüzde yüze yakın sonuç alınabilmektedir.

Bu sebeple su depoları teknik şartnameleri ve su deposu kullanımı yönetmelikleri hazırlanırken özellikle su deposunun temizliği ne kadar zamanda bir olacağı, su deposunun nasıl temizleneceği ve su deposunun temizliği esnasında kullanılacak temizlik maddeleri belirtilir. Doğru kimyasal temizlik maddesi ve işinin ustası temizlik firmaları tarafından yapılan su deposu temizliği, kullanım amacına bakılmaksızın suyumuzun temiz ve sağlıklı olmasını sağlar. Kendimizin, ailemizin ve sevdiklerimizin hastalanma riskini de  minimuma indirmiş oluruz.

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir