Su depoları ilkel dönemlerden bu yana hayatımızın içinde yer alan önemli araçlar arasında bulunuyor. Son yıllarda apartman yaşamının ciddi bir değer kazanması su depolarına olan ihtiyacı daha da büyütmüş durumda. Çünkü su depolarının şehir yaşamında yaşanan su kesintilerinde hayatı önem kazanması ve şehir su kesintisinde 3 ila 7 günlük süre zarfında bir apartmanın su ihtiyacını karşılama yeteneğine sahip olması her geçen gün bu konuya olan önemi arttırıyor. Fakat su deposu teknik şartnamesi gereğince düzenli olarak periyodik bakımlara ihtiyaç duyan bir nokta yani su deposunu kendi haline bırakmak çok ciddi zararlar ortaya çıkartabiliyor. Zira suyun yaşamın temel kaynağı olması uzun süre kullanılmayan su deposunu ya da sirkülasyonu kesilerek sadece ihtiyaç durumunda kullanılmak üzere saklanan suyun içinde maksimum 10 gün sonra bakteriyel yaşam hareketlenmeye başlıyor.
Su deposu yönetmeliği ile belirlenen koşullar doğrultusunda su deposu temizlikleri düzenli olarak yapılması gereken işlemler olarak biliniyor. Sağlık Bakanlığı yönergelerine göre temizlenmesi gereken su depoları için Sağlık Bakanlığı temizlik takvimini maksimum 6 aylık tekrarlar olarak açıklıyor. Fakat şehir su şebekesinin durumuna göre bu süreç değişebiliyor. Bolu su deposu temizliği konusunda her ne kadar biraz daha şanslı konumda görülse de şehir şebeke suyunun içerisinde kireç oranı yüksek olması su depolarında temizliğin daha ciddiye alınmasını gerektiriyor. Çünkü şu içerisinde oluşan yabancı maddeler bir süre sonra yosunlaşmayı ve bakteriyel yaşam ile böceklerin oluşmasına dahi ilerleyebilen bir süreci tetikliyor. Bu yüzden su deposu temizliği için mutlaka profesyonel şirketlerle iletişime geçmek önem kazanıyor.
Su deposu nasıl temizlenir? sorusunun sadece tek yanıtı bulunuyor. O da su deposu temizliği için yetkili eğitimi almış personelleri ve evrak düzenleme yetkileri bulunan şirketleri tercih etmek olarak öne çıkıyor. Çünkü bu şirketler su deposu temizliği yaparken uygulamış oldukları ilaçların ve adımların belgelendirilmiş olarak apartman yöneticilerine sunabiliyor. Ayrıca depo temizliği yapıldıktan sonra şehir şebeke suyundan alınan suyun depoya koyulduğunda ortaya çıkan kimyasal değerlerinin analizlerini de yaparak apartman yöneticilerine teslim etmeleri gerekiyor.