Su deposu temizliği her binada ve kurumda yapılması gereken en önemli temizlik işlemlerinden bir tanesidir. Su deposu temizliği yapılmayan binalarda suda oluşan mikroorganizmalar insan sağlığı açısından tehdit unsuru oluşturmaktadırlar. Dünya sağlık örgütünün verilerine göre sudan kaynaklanan ölümler sigara ve alkolden kaynaklı ölümlerden sonra 6. Sırada yerini almaktadır. Ayrıca bilindiği gibi içme suyundan bulaşan hastalıkların yanında suyla temas ettiğimiz her durumda hastalık bulaşabilir. Banyo yaparken, diş fırçalama esnasında ağzımızı çalkalarken suda bulunan bakteri ve mikroorganizmalar vücudumuza bulaşabilir. Bunun önüne geçmek için binalarda bulunan su depolarının temizliğini belirli periyodlar aralığında mutlaka yaptırmalıyız.
Su deposu yaptırmak zorunlu mudur?
Su deposu temizliği ve dezenfektasyonu bakanlığın 2007/87 su deposu yönetmeliğinde belirttiği erile genelgede binaları su deposuyla ilgili en önemli maddeler şu şekildedir.
-Binalarda su deposu temizliği su kesintilerinin fazla olduğu dönemlerde 3 ay aralıklarla temizlenmelidir. Su kesintisinin olmadığı durumlarda ise su deposunun temizlenme süresi 6 aydır.
-Su deposu temizliği sırasında yüklenici firma halk sağlığı il müdürlüğü tarafından verilen biyosel ürün kullanma izin belgesi verilmiş kişi ve kurumlarca verilmiş olmalıdır.
-Su deposu temizliği sırasında iş sağlığı, iş güvenliği ve kişinin güvenliği tamamen yüklenici firmanın sorumluluğu altında bulunur.
Bu maddeleri incelediğimizde su deposu temizliğin alınması gereken kriterlerin önemli kısımlarını inceledik. Her şeyden önce su deposu yönetmeliğinde belirtildiği gibi insan sağlığı açısından mutlaka su depolarının temizliğini mevzuatta belirtilen aralıklarla yaptırılması gerekir.
Su deposu temizliği
Su deposu temizliği yaptırılmadan önce binanın su deposu temizliğini üstlenecek firma belirlenmelidir. Firmanın halk sağlığı il müdürlüklerinden gerekli izinlerinin olması gerekir. Temizliği yapacak firmanın kontrolleri bu açıdan çok önemlidir. Su deposu temizlenmeden önce mutlaka su boşaltılmalıdır. Su boşaltıldıktan sonra uygun biyosel adı verilen kimyasallar yüzeye yapışan tortuyu ve pisliği sökmesi için kullanılır. Ardından su deposunun temizliği fırça ile düzgünce temizlenir. İçerdeki kirli su mutlaka dökülür ardından durulama dediğimiz işlem yapılır içerde kullanılan temizlik maddelerinden hiç bir şey kalmamalıdır. Aksi takdirde bu büyük tehlikelere yol açar. Durulama işleminin ardından iyice temizlenen su deposuna su doldurulur ve mutlaka temizlikten sonra suyun temizliği berraklığı ve sertlik oranı ölçülmelidir.