İster site yöneticisi olalım, isterse sadece site sakini olalım sitemizde bulunan su deposunun temizlemesi olması gerekir ki sağlığımızdan olmayalım.

Su, depolarda biriktirilerek kullanımı için bekler iken depomuzun malzemesi, güneş ışınları, suyun depoya kadar taşımını esnasında gelen mikroorganizmalar nedeniyle depomuz zamanla kirlenecektir. Eğer su deposunu temizliğini yaptırmazsak içme suyu olarak kullanılmasa dahi tifo kolera dizanteri gibi virüslerin sebep olduğu  hastalık oluşturacaktır.  Ayrıca su depomuz yosun tutacaktır.

Peki su deposu neden yosun tutuyor?

Su deposu yosunu;  eğer yalıtım ve izolasyonu tam yapılmazsa gerekli temizlik yapılmazsa suyun içinde bulunan patojenik organizmalar suyun depo ve hava ile aynı anda temas ettiği noktalarda güneş ışınlarına maruz kalınması sonucu zaman içinde oluşan canlı organizmadır. Bunun ile ilgili siteler su deposu temizlik talimatlarını hazırlarken mutlaka izolasyon ve yalıtım konularını belirtmelidir. Ayrıca su deposu temizlemesinin nasıl olacağı anlatılmalıdır. Ayrıca kullanılacak temizlik maddeleri ve süreleri eklenmeleridir.

Su depoları temizliği

Site su depoları çelikten, kromdan, plastikten veya beton kapalı sistem olabilir. Su deposunda yosun oluşmaması için ilk adım tasarım ve montaj aşamasındadır. Bu ilk aşamada güneş ışınlarının az veya hiç almayacak yerler seçilmeli ve planlama buna göre yapılmalıdır. Eğer güneşi engelleme imkanı yok ise su deposu plastik ise dışı koyu renk boyanarak güneş ışınları suya temas etmesini engelleyerek yosun oluşumunun bir miktar önüne geçilebilir. Eğer beton krom veya çelik ise kullandığımız su deponun üretim malzemesine göre özel üretilmiş yalıtım ve izolasyon malzemeleri uygulanarak su deposu yosun oluşumunun önüne geçilebilir.

Sitelerde Su Depoları temizlemeyi nasıl yapmalıyız?

Su deposu temizlik firmaları genel olarak su deposu temizleme talimatlarında yazıldığı şekilde icra edilmektedir. Bu da genel olarak yılda 1 defa tamamen su depoları boşaltılarak sadece su depoları temizliğinde kullanılan eldiven, çizme, koruyucu elbise, maske fırça ve kürekler kullanarak deponun içine girer. İlk olarak zemine birikmiş olan pislik çamur tortu veya yabancı maddeleri su deposunda tahliye eder.  Su deposu hazırlanan kimyasallar ve bol su ile duvarları tabanı tavanı tüm alanları detaylıca aynı araba yıkar gibi fırça ile temizlenir. Sonra tazyikli bol su ile tüm su deposu yıkanır ve depoda kalan su tahliye edilir. Su deposunun içinde kimyasal kalmayınca kadar yıkama işlemi devam eder.Temizlik işlemi içerisine dışarıdan herhangi bir hayvan veya malzeme girmemesi için kapak sistemi ile su deposu dış ortamdan tamamen yalıtımı sağlanır. Bu sayede sitemizin su deposu temizleme işlemi sona ermiş olur ve su deposu doldurulur.

Su deposu temizlik malzemeleri

Su deposu talimatlarımıza yapılacak periyodik su deposu temizleme işlemleri belirtmemiz ve suyumuz kesilmesi bile en geç 2 haftada bir su deposundaki su tankını şebeke suyuna vererek suyun sirkülasyonunu sağlayarak  “Neden su depoları  yosun tuttuğu?” sorusunu unuturuz.

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir