Su hayatımızın en önemli temel kaynaklarındandır. Su hayattır ve Suyun temiz olması insan sağlığı açısından çok önemlidir. Dünya sağlık örgütünün raporuna göre su kirliliğinden kaynaklı hastalıklardan ölen insan sayısı sigara ve alkolün ardından 6.sırada yer alır. Bundan dolayı su kirliliği insan sağlığını ve hayatını etkileyen en önemli sorunlardan bir tanesidir. Su depolarının düzenli olarak temizliği yapılmazsa içerisinde çok fazla çamur, tortu gibi maddeler birikebilir. Eğer demir aksam var ise paslanabilir. Suyun içerisinde bulunan mikroorganizmalar ve bakteriler hastalıklara sebebiyet verebilir. Ülkemizde su sıkıntılarının yaşanmaması için su depolarının temizliği çok büyük önem arz eder. Binaların su deposu temizliği ve dezenfektasyonu insan sağlığı açısından belirli aralıklarla mutlaka temizliği yapılmalıdır.
Su deposu temizliği ve dezenfektasyonu bakanlığın 2007/67 sayısı yönetmeliği gereğince belirli aralıklarla yaptırılması zorunludur. Su deposu temizliği ve dezenfektasyonu yönetmeliği gereğince binalarda su kesintilerinin yaşandığı su depolarında 3 ayda bir mutlaka su deposu temizliği yaptırılmalıdır. Eğer binalarda su kesintileri olmuyorsa 6 ayda bir su deposu temizliği yaptırılması zorunludur denilmiştir.
Binaların Su deposu temizliği yönetmeliği gereğince konusunda uzman bir firma ile anlaşma mutlaka yapılmalıdır. Su deposu temizliği için anlaşılan firmanın konusunda uzman bir ekibinin olması ve bakanlığın belirttiği su deposu temizlik ve bakım şartnamesine uygun olarak temizliği yerine getirmelidir. Su deposu temizliği uzun ve uğraşlı bir iştir. Temizlik yapılmadan önce ekipler su deposu bölümünü önceden gelip incelemesini yapar. Ardından temizlik için randevu verilmeden önce Depodaki su hidrofor seviyesine kadar kullanılması istenir. Su hidrofor seviyesine geldikten sonra ekipler temizliğe uygun kıyafetleri giyer, ip merdiven yardımıyla depoya inerler. Depoda biriken çamur, tortu, çakıl gibi maddeler uygun dezenfektanlar kullanılarak temizlenir. Çıkan kirli su pompasıyla tahliye edilir. Ardından tekrar yüzeye uygun kimyasallar uygulanır uygun malzemelerle temizliği ve dezenfektasyon işlemi yapılır ve son olarak durulama işleminin ardından kalan su dışarı atılır. Temizlenen depoya temiz su aktarıldığı sırada deponun çok iyi durulanması gerekir. Su posu temizliği ve dezenfektasyonun ardından uzman ekipler tarafından eksiklik ve aksaklıklardan oluşan raporlar sunulur. Bina yetkilileri bu eksiklikleri gidermeleri için uygun malzemeleri temin etmek durumundadırlar.